Miközben nyugodtan élünk az egyeduralkodónak vélt Google hitében, s legfeljebb csak valami Bingről hallottunk harangozni valamit, a Yandex kiváló keresőt fejlesztett.

Most éppen két újdonsággal állt elő: az első és fontosabb, hogy minden előzetes figyelmeztetés nélkül létrehozta a Google Play Áruházzal versenyző, roppant kreatívan elnevezett Yandex Store-t. Egyetlen lendülettel a dolgok közepébe csapott, s ötvenezer applikációt tett azonnal letölthetővé. A felhasználók biztonságát a Kaspersky antivírus védi.

Az .apk fájl szabadon elérhető, s az oldalon olyan alkalmazások díszelegnek, mint az Angry Birds, az ES File Explorer, a SoundHound, a Twitter, az Opera Mobile és a – figyelem! – Yandex Maps. Az legtöbb kínált holmi ingyenes. A portál angol, spanyol, francia, német, olasz, török, ukrán és orosz nyelven, s várhatóan rövidesen még több nyelven beszél.

A Yandex Áruház kinézetre vonzó keveréke a Google Playnek és az Amazon Appstore-nak. A dizájnt az Opera Mobile fejlesztette.

Második újság: előálltak a Yandex.Shellel, ami egy divatos, jól testre szabható, 3D launcher, mutatós funkciókkal. A grafikus felületet már több mint egymillió alkalommal letöltötték. Ez is ingyenesen beszerezhető – de egyelőre csak Oroszországban. A legyőzni kívánt nagy vetélytárs Google Áruházban is elérhető, a Google-tól is megszokott lehangoló, „Ezt az elemet nem lehet telepíteni az eszköz országában” szöveg kíséretében. Egyelőre.