A Huawei egyetlen okostelefont jelentett be a Mobile World Congress alkalmával, ez pedig a P2, amelyről már természetesen írtunk. Szerencsére azonban tudtunk beszélgetni Harry ZQ Xuval, aki a Huaweinél a készülékekért felelős igazgató. Bár félreértések miatt késve érkeztem a megbeszélt helyre, Harry minden kérdésemre tudott válaszolni és nem sokat köntörfalazott.

A P2 kapcsán elhangzott, hogy nagyon büszkék arra, hogy ez a világon az első olyan okostelefon, amely LTE hálózatokon képes 150 Mbps sebességű letöltésre. Kérdésünkre, hogy erre egy átlagfelhasználónak vajon ténylegesen van-e szüksége, az volt a válasza, hogy nem feltétlenül gondolja, hogy mindenki ténylegesen ki tudja használni ezt a képességét az eszköznek, arról nem is beszélve, hogy kevés hálózat képes ezt egyáltalán kiszolgálni. Ám a Huawei szeretné erősíteni azt a képet, hogy technológiailag élenjáróak, illetve adott esetben egy P2 alkalmas lehet arra, hogy hotspotként használva kiszolgáljon egy kisebb irodát is internetezési szempontból.

A tavaly bejelentett d-quad kapcsán nem lehetett nem megkérdezni, hogy vajon miért csúszott ilyen sokáig a készülék bevezetése. Harry láthatóan várta ezt a kérdést, mert összemosolygott asszisztensével és elismerte, hogy hiba volt ilyen sokáig húzni a piaci bevezetést, de nem akarták addig értékesíteni a készüléket, amíg nem voltak abban biztosak, hogy nincsenek benne hibák. A P2 kapcsán ugyanakkor sietett leszögezni, hogy nem követik el újra ezt a hibát, már márciusban kapható lesz az újdonság Japánban és májusban Európában is.

Szóba került, hogy a Huawei az utóbbi időkben egyre inkább prémium gyártóként pozícionálja magát, ám ennek ellenére nem hanyagolják el a belépő szintű kategóriát sem, amellyel megalapozták ismertségüket. A cég azonban annyiban el szeretne rugaszkodni a korábbi trendektől, hogy már az alsóbb kategóriákban is valamilyen módon kiemelkedőt alkotnának, az Elite sorozat ugyanis formatervben és anyagminőségben prémium szintet képvisel majd, ám ezen termékek bejelentésére még várni kell. A D2, a Mate és a P2 mellett további felsőbb kategóriás készülékek is érkezhetnek a nyár elején.

A Firefox OS a Huawei szerint kimondottan ígéretesnek tűnik, főleg, hogy igen nagy az operátorok körében a támogatottsága. A Huaweinek már van szinte kész terméke a Firefox OS köré építve, ám mindaddig nem dobják piacra, amíg nem látják azt, hogy megfelelően működik, van mögötte terméktámogatás és van rá valós igény akár operátori, akár ügyféloldalról. Ugyanakkor a Huawei nagyon impozáns célokat tűz ki maga elé, minimum olyan értékesítési eredményt szeretnének elérni darabszám tekintetében, mint a tavalyi évben, csakhogy 2013-ban ezt a felsőbb kategóriás termékektől várják.