Az Apple kedden jelentette be, hogy nagyszabású támadás érte a vállalat számítógépes hálózatát egy olyan kártevő segítségével, amelyet kifejezetten Mac számítógépek támadására terveztek. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy a programok és böngészők kiegészítőjeként használatot Java környezet hibáján keresztül jutottak be támadók a múlt héten a Facebook rendszereibe is.

A hírügynökség cikke szerint bár az eredeti célpont a közösségi oldal működtetője volt, a kártevő készítői az Apple rendszereibe is képesek voltak behatolni. A Reuters szerint számos több nagy céget, többek között az amerikai kormány beszállítóit is érinti a kibertámadás az Apple-ön kívül.

Ahogy korábban sokszor, ezúttal is azt gyanítják a szakértők, hogy valószínűleg Kínából ered a támadás, bár erre egyelőre nem találtak bizonyítékot. Mivel a vizsgálatok még folyamatban vannak, azt sem tudni, mennyi időn át voltak támadhatók a rendszerek, és milyen adatokat lophattak el rajtuk keresztül. Az F-Secure biztonsági cég szerint elképzelhető, hogy a behatolók iPhone és iPad applikációk publikálásához szükséges kódokat loptak el az Apple-től, hogy kártékony applikációkat tudjanak elhelyezni a cég App Store-jában. Egy ilyen kód birtokában táblagépek és telefonok millióira juttathatnak kártevőket, kijátszva az ellenőrző mechanizmust.