“A jövő térképe nem hasonlít a hagyományos értelemben vett térképre” – magyarázta a Google londoni sajtónapján tartott előadásán Ed Parsons, a vállalat első számú térinformatikai szakértője. Parsons azonnal példával is illusztrálta érveit: először megmutatta a Grand Canyon hagyományos, domborzati térképét, néhány pillanattal később azonban a szurdokban rögzített Street View felvételekre váltott át, amelyeken azonnal érzékelhetővé váltak a hatalmas szakadékok. Parsons szerint ha az emberek egy helyre gondolnak, sosem egy térkép jelenik meg a fejükben, hanem egy épületet, házat látnak maguk előtt. Ez azt jelenti, hogy az internetes szolgáltatásokban is ezeket kell tálalni számukra: a műholdképek és az utcanézeti panorámák egyszerűbbé teszik a helyszínek beazonosítását.

A Maps szakértője szerint manapság a Google-on háromból egy keresés valamilyen helyszínre vonatkozik, amelyről az emberek információkat akarnak találni. Parsons szerint az asztali számítógép már halott, az okostelefonok és tabletek elterjedésével viszont a vállalat egyre hatékonyabban tudja kiszolgálni a felhasználókat: mivel a telefonok GPS-szel is fel vannak szerelve, és wifi, illetve mobilhálózati információk is segítik a tartózkodási hely beazonosítását, ezek használóinak lehet a leghatékonyabban közeli szolgáltatásokat vagy üzleteket ajánlani.

Külön üzlet lesz a panorámák készítése

De hová akar fejlődni a Google Maps? Ed Parsons szerint a cég térképe a legtöbb országban már meglehetősen jó lefedettséggel bír, így az utcák után az üzletek, áruházak, állomások, szállodák vagy egyéb nyilvános helyek belsejét szeretnék lefedni térképpel. Ez a megoldás már sok helyen elérhető az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és többek közt Németországban is, és ott működik a leghatékonyabban, ahol wifihálózatok is elérhetők: itt a vezeték nélküli elérési pontok helyszíni navigációra is lehetőséget adnak, hiszen beltéren a GPS-antennák nem látnak rá az égboltra, a mobiltelefonos bázisállomások pedig nem feltétlenül biztosítanak kellő pontosságot.


Forrás: Google

A termek közti eligazodást segíti a Mission College-ben a Google Térkép

A beltéri térképek mellett a Google a beltéri Street View panorámákban is lát fantáziát: az utcákkal ellentétben ezeket már nem maga a keresőcég, hanem megfelelő felszereléssel rendelkező panorámafotósok fogják elkészíteni az erre vágyó szolgáltatóknak és üzleteknek, akik a kész felvételt elérhetővé tehetik a Google Mapsen. A panorámaszolgáltatók számára ugyan szolgál a megfelelő minőség elérését biztosító tanácsokkal, de ők teljesen függetlenül működnek a Google-tól, az a cég rendelhet tőlük panorámát, aki ezt hasznosnak, vevőcsalogatónak gondolja.

Spórolnak az akkuval a Google-mobilok

Parsons az [origo]-nak elmondta, hogy jelentősen fejlesztették az androidos mobilok GPS-kezelését, amely a beépített gyorsulásmérőkön keresztül képes megállapítani, mikor halad valaki vele az utcán, és mikor van nyugalomban, épületen, amikor kikapcsolhat, hogy ne fogyasszon felesleges energiát. Bár a szakértő is elismerte, hogy a jelenlegi akkumulátortechnológiák korlátozzák a lehetőségeiket, a legtöbb energiát még mindig nem az adatok gyűjtése, hanem az egyre nagyobb érintőképernyők fogyasztása jelenti.

Forrás: [origo]

Profi fotósok készíthetik el az üzleteket reklámozó panorámafotókat

A Google térinformatikusa úgy véli, épp a háttérben, észrevétlenül – de a felhasználó engedélyével – gyűjtött adatokban rejlik a varázslat: ezek segítségével tudják például automatikusan feltüntetni útvonal generálásakor a kiindulási útvonalat, vagy egy új országba érve az aktuális időjárást. Arra viszont nem érdemes számítani, hogy a Google Navigáció a Nokia térképéhez hasonlóan teljes funkciós változatban elérhető lesz mobilinternetkapcsolat nélkül is, Ed Parsons szerint ugyanis a számítási felhő elérése nélkül nem tudják megvalósítani minden funkcióját. Jelenleg csak a Maps térképéről lehet nagyjából egy város nagyságú terület alaptérképét letölteni a készülékekre: ez csak útvonaltervezésre alkalmas, navigációra nem. Az [origo] további jövőbeni fejlesztéseket firtató kérdésére a szakember azt válaszolta, hogy a legnagyobb kihívás az lesz a Google számára, hogy folyamatosan frissen tudja tartani térképeit, műholdképeit és Street View panorámáit, hiszen idővel ezek is elavulnak.